Zekât Nasıl Hesaplanır?

İslam’ın beş şartı arasında yer alan zekât vermek; kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak ve oruç tutmaktan sonra gelen dördüncü şarttır. Zekât vermekle mükellef olan her Müslümanın yılda bir kez malının nisap miktarı kadar zekât vermesi gerekir. Mübarek Ramazan-ı Şerif’te mümin kardeşleri arasında birlik ve beraberlik duygusunu güçlendiren ve yoksulların sofrasına aş olarak gelen zekât vermek farzdır.

Zekât Nasıl Hesaplanır?

Zekât kelime anlamı olarak İslam yasalarına göre, ‘asli ihtiyaçlar’ dışında kalan malın nisap miktarına sahip maddi durumu iyi olan müminlerin bu varlığı üzerinden bir yıl geçtikten sonra dini yükümlülük olarak maddi durumu kötü Müslüman kardeşlerine vermesi gereken tutara denir.

Peki, zekât nasıl hesaplanır? Bir kimsenin vereceği zekât tutarı toplam mal varlığından temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde kalan varlığın nisap miktarı alınarak hesaplanır. Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır. Çıkan sonucun 40’da 1’i yani %2,5 ‘i zekat olarak verilir.

Vuslat Derneği tarafından hazırlanan zekat hesaplama sistemiyle en doğru zekat hesaplamasını yapabilirsiniz.

Hz. Muaz’dan (R.A) rivayet olunduğuna göre, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V) zekât ile ilgili olarak bir hadisinde, “Kim malının zekâtını sevap umarak verirse, ona sevap verilir. Kim de zekâtını vermezse biz zekâtı ve malın yarısını (cezalı olarak, zorla) alırız. Bu, Rabbimizin kesin kararlarından biridir. Al-i Muhammed’e ondan bir hak yoktur.” diye buyurmuştur.

Paylaşma dini İslam’ın şartlarından biri olan zekât vermek, din kardeşleri arasında gönül köprüsü kurulmasını zenginlerin fakirlerle yakınlaşmasını ve mazlumların sevinmesini sağlar. Hem İslam’ın şartlarını yerine getirmek hem de bu mübarek paylaşma ayı Ramazan-ı Şerif’te mazlumların gönlündeki dua olmak istiyorsanız zekâtlarınızı gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak hususunda dikkatli davranmanız gerekiyor.

Bizler de Vuslat Derneği olarak siz değerli bağışçılarımızın bize emanet ettiği zekâtlarınızı gerçekten ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırarak gönüllerde dua, yüzlerde mütebessim olmaya devam ediyoruz. Zekat bağışlarınızın hızlı bir şekilde gerçekten yardıma muhtaç kimselere ulaşmasını istiyorsanız web sitemizden yardım çalışmalarımızı öğrenebilir ve online bağış yapabilirsiniz. Dilerseniz bizlere telefon yoluyla da ulaşım sağlayarak yardım çalışmalarımız ve zekât emanetlerinizin ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştırıldığı ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Gelin el ele mazlumların gönlündeki duaya talip olalım!

Nisap miktarınca para yahut ticari mala zekat düşer. Nisap miktarı ise 80,18 gr altındır.

Zekatta bir yıl, nisap miktarınca (80,18 gr altın) para yahut ticari malın varlığının üzerinden bir yıl geçmesi demektir.

Zekat için ifade edilen 1/40, nisap miktarı ve üzerinin 1/40’ı anlamına gelir. Sitemizin zekat hesaplama sayfasından zekatlarınızı hesaplayabilirsiniz.