Zekat, belli bir miktârı aşan mal ve paranın kırkta birinin yoksullara dağıtılmasıdır. Sözlükteki anlamıysa bereket ve temizlenmek demektir. Çünkü inananlar bilir ki sahip oldukları her şeyde yoksulların da payı vardır. Bu yüzden Müslümanlar, mallarını paylaşarak temizler ve bereketlendirirler.
Zekat; sosyal eşitsizliklerin aşılmasına yardımcı olur, malı bereketlendirir, kalbi temiz tutar. İnsanlar arasında muhabbet, anlayış, empati ve kardeşliği kuvvetlendiren zekat bağışı, Allah için, toplum yararına yapılan bir ibadettir.
Peygamber Efendimizin (SAV) hayatında da zekatın önemini vurgulayan örnekler vardır: Ebu Eyyûb (r.a) beni cennete götürecek bir amel söyler misin Ya Rasulallah dediğinde Efendimiz: “Allah’a ibadet eder, O’na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Namazı kılar, zekatı verir ve akrabanı görüp gözetirsin.” buyurmuştur. (Buhari, Zekat 1 – Müslim İman 12)
Hem bireysel hem de toplumsal açıdan birçok faydası bulunan zekatın önemine dair bazı nedenler:
İmanın göstergesi: Zekat vermek, Müslümanların imanlarını göstermenin bir yolu olarak kabul edilir. İslam dini, zekatın fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla verilmesini emreder.
Yoksullara yardım: Zekat vermek, yoksullara yardım etmenin bir yoludur. Zekat sayesinde yoksul ve muhtaç insanlar; temel ihtiyaçları olan yiyecek, giyim, barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişebilirler.
Toplumsal dayanışma: Müslümanlar arasında zekatın verilmesi, toplumda dayanışma, yardımlaşma ve beraberlik kültürünü güçlendirir.
Maddi dünya ile ilişkiyi dengeleme: Zekat vermek, mal varlığının dünya hayatındaki yerine dair bir hatırlatmadır. Zekat, fertleri dünyevi varlıklara karşı daha dengeli bir yaklaşım sergilemeye teşvik eder.
Allah’a yakınlaşma: Zekat; Allah'ın bahşettiği bir fırsat, günahlarından arınmak ve Rab ile yakınlaşmak için önemli bir vesiledir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) son raporuna göre, 2021 yılı itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 811 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır.
Doğal afetler, savaşlar ve çatışmalar nedeniyle evsiz kalan milyonlarca insan da yardıma muhtaç durumda. Yeryüzünün dört bir yanında kendisine uzanacak bir yardım eli bekleyenler için yardım kuruluşları ve hayırseverlerin desteği hayati önem taşımaktadır.
Vuslat Derneği, sorumluluğu gereği muhtaç durumda olan insanların barınmadan gıdaya, sağlıktan eğitime birçok alanda temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardım projeleri yürütür.
Vuslat kendisine emanet edilen zekat bağışını, en doğru yere ulaştırmayı vazife olarak görür.
Ayrıca bağışlarınızla dünyanın dört bir yanında bulunan hafız talebeler ve yetimlerin; eğitim, gıda, giyim vb. ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayıp destek olur.
Siz de zekat bağışında bulunarak ihtiyaç sahiplerinin sevincine ortak olabilirsiniz.
Sahada işin uzmanlarıyla ihtiyaç sahiplerinin tespitini; en doğru şekilde yapar. Bu süreci şeffaf, adil ve verimli şekilde yürütmeye çalışır. Tüm bu süreçlerin sonunda zekatı, tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine ulaştırır.
Zekât, nisap miktarının 40/1’idir.
80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malına zekât düşer. Bu malların üzerinden bir sene geçmesi gerekir.
"Zekât nasıl hesaplanır?" sorusunun cevabını sitemizin Zekât Hesaplama sayfasından da öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte, 0549 807 76 91 numaralı zekât danışma whatsapp hattımıza mesaj atarak zekâtla ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Zekât vermek için belirtilen nisap miktarı 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malıdır.
Araba, kâr etmek amacı ile ticari bir mal olarak alınmadıysa zekât düşmez.
Evler, ticari mal olarak alınmadıysa yahut evlerden gelen kira geliri nisap miktarı kadar birikmediyse zekât düşmez.