Nafile bir namaz olan şükür namazı, isminden de anlaşılacağı üzere, Allah’a şükrü ifade etmek için kılınan bir namazdır. Müslümanlar, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna iman ederler. Hayırlı bir gelişmede Allah’a şükrettikleri gibi karşılaştıkları bir şerde de Allah’a sığınırlar. Bir Müslüman, başına gelen bir musibetten yahut beladan kurtulduğunda ve hayırlı bir haber aldığında şükür namazı ile Allah’a teşekkür eder.
Peki şükür namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Kurban kestikten sonra şükür namazı kılınır mı? Kurban şükür namazı nasıl kılınır? Makalemizde sizler için bu sorulara cevap aradık.
Şükür namazı nafile bir ibadet olduğu için belirli bir vakit aralığında kılınma şartı yoktur. Kişi, istediği zaman şükür namazı kılabilir ancak namaz kılınan vakit kerahet vakti olmamalıdır. Çünkü kerahet vaktinde farz namazlar dahil tüm nafile namazlarının kılınması mekruhtur.
İki rekattan oluşan şükür namazının kılınış şekli şöyledir:
1. Rekat
2. Rekat
Kurban, Allah’a yakınlaşmak maksadı ile gerçekleştirilen bir ibadettir. Kurban kesen kişi, bu ibadetini gerçekleştirdikten sonra Allah’a şükretmek niyeti ile şükür namazı kılabilir.
Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nâfile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rek'at nâfile namaz kılabilir. (Din İşleri Yüksek Kurulu)