Afrika kıtası yaşam biçimi, ekonomik zorluk, çok geniş saha alanı ve ekonomik koşullar bakımından Asya’ya göre oldukça zor bir kıta. Afrika’da insanlar kabileler ve karyeler şeklinde yaşarlar dolayısıyla 150-200 hane hatta bazı bölgelerde daha fazla hane bir birine çok yakın bir şekilde yerleşmişlerdir. Buralarda küçük kuyular yetersiz kalmaktadır. Karye meydanına açılan büyükçe bir kuyu bölgedeki her insana, hayvana ve habitata hizmet vermektedir.
Afrika’da (Nijerya, Çad, Kenya, Somali, Kamerun, Sudan vs.) açılan bu kuyularda zeminin jeolojik yapısı ve suya zor ulaşma etkenlerinden dolayı; temiz su ancak 80-140 metre yerin derinliklerinden elmas uçlu sondaj makineleri marifeti ile çıkarılabilmekte, böylelikle temiz yer altı suyu kaynağına ulaşılmaktadır. Bu büyük kuyularda kullanılan malzemeler yüksek sıcaklığa ve keskin güneş ışığına dayanıklı olabilmesi için 1. kalite en dayanıklı malzemeden yapılmaktadır. Düzenli yıllık bakımları yapılması halinde 25 yıldan daha uzun süre bölge halkına hizmet verebilmektedir.
Suyun kuvvetli çıktığı kimi bölgelerde bu büyük kuyuların yanına depo inşa edilip eğimin uygun olduğu evlere ya da tarlalara kadar su hattı çekilebilmektedir.
Asya kıtasındaki ülkelerde ise (Bangladeş, Arakan Sri Lanka, Myanmar vs.) engebeli ve dağınık yerleşim sebebiyle daha çok 5-10 aile birbirine yakın mesafede yaşamlarını sürdürmektedir. Dolayısıyla daha küçük bir su kuyusu ile ihtiyaç karşılanabilmektedir.
Daha çok el makineleri ile kazılan kuyularda 10-20 metre derinliklerde temiz suya erişilebilmektedir. Daha az insanın kullanımında olacağı için kullanılacak malzeme daha az ve suyu yüzeye çıkaracak alet olarak el pompası kullanılmaktadır. Ayrıca Asya kıtasında; ürün tedâriği, ulaşım ve ekonomik koşullar itibariyle Afrika kıtasına göre daha düşük fiyatlara su kuyusu imal edilebilmektedir.
Vuslat Derneği olarak Afrika’da 75.000 TL, Asya’da ise 10.000 TL gibi makul bir fiyata açtığımız binlerce su kuyusu, milyonlarca insanın, hayvanın, bitkilerin ve habitatın su ihtiyacını karşılamaktadır. Su kuyularının üzerinden yazan isimler ve hayır sahipleri dualarla anılmakta, ay yıldızlı bayrağımız binlerce kilometre ötede kalplerde yer edinmektedir.