Vuslat Derneği olarak yurt içinde ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine sizlerin bağışladığı sadakaları ulaştırıyor; onların yarınlara umutla bakmasına vesile oluyoruz.
Sadaka, “hiçbir karşılık beklemeden sadece Allah’ın (c.c) rızasını kazanmak maksadıyla ihtiyaç sahiplerine verilen para yahut mal” anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif’lerde, müminlerin sadaka vermeleri, infak etmeleri sıklıkla tavsiye edilmiştir.
Yeryüzünde milyonlarca insan yoksulluk ve açlık ile imtihan olmakta, hayatlarını zor bir şekilde idame ettirmektedir. Müslümanlar, Peygamber Efendimizin (s.a.v) “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” Hadis-i Şerif’i mücibince ihtiyaç sahiplerine destek olmayı şiar edinmişlerdir. Bu bakımdan sadaka vermek, Allah yolunda infak etmek için yarışırlar.
Kur’an-ı Kerim’de mü’minleri tanımlayan birçok farklı vasıf yer almaktadır. Bu vasıflardan birisi de “infak eden”dir. Enfal Suresi 3. ayette şöyle buyrulmaktadır: “Onlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.” Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de bir Hadis-i Şerif’te “Ey Adem oğlu, infak et (malını hayır yolunda sarfet ki) sana da infak (Allah sana karşılığını hem bu dünyada ve hem de ahirette versin) olunsun.” (Buhari, Müslim) buyurarak ümmetine sadaka vermeyi tavsiye etmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir Hadis-i Şerif’te “Yarım hurma ile de olsa ateşten korunun. Bunu da bulamazsanız, gönül alıcı güzel sözler söyleyin” buyurmuştur (Buhârî). Bu hadisten hareketle kişi, maddi durumu nispetince az da olsa sadaka vermeye özen göstermelidir. Her gün çok az miktar da olsa kumbaraya sadaka niyeti ile para atmak ve bu paranın birikmesiyle ihtiyaç sahiplerinin eksiklerinin giderilmesine vesile olmak oldukça sevaptır.
Dernek çalışmalarımıza yapacağınız her bir destek sadaka sayılmaktadır. Mazlum coğrafyalarda ihtiyaç sahipleri için sofralar kurmak, öğrencilere eğitim desteğinde bulunmak, ilim talebelerine Kur’an-ı Kerim bağışlamak ve burs vermek sadaka çeşitlerinden bazılarıdır.
Tüm bunlarla birlikte, Afrika ve Asya’da su kuyuları açtırmak ve yine bu bölgelerde cami, mescid, yetimhane gibi yapılar inşa ettirmek de sadaka-i cariye sayılmaktadır. Sadaka-i cariye, infak eden kişinin ölümünden sonra da kendisine sevap yazılmaya devam eden sadaka çeşididir.
Sadaka vermek, kişinin ihtiyaç sahibi birisine Allah’ın rızasını kazanmak için yardım etmesidir. Sadaka bağışı ise kişinin başka bir kişi yahut kuruma bağış yaparak bu bağışı sadaka olarak kullanmasını istemesi anlamına gelir.
Vuslat Derneği olarak, nerede bir ihtiyaç sahibi var ise oraya uzanan yardım eli olmak için çalışmalarımıza gayretle devam ediyoruz. Susuzluk, kıtlık ve açlıkla imtihan olan Afrika ve Asya bölgeleri başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyoruz. Bu hayırlı çalışmaları, bağışçılarımızın destekleri neticesinde gerçekleştiriyoruz.