Hicri takvime göre yılın dördüncü ayı olan Rebiülahir, Rebiülsani (ikinci Rebi) olarak da anılır. Arapça’da “bahar” anlamına gelen Rebi, bahar yağmuru, bolluk ve bereket anlamlarında da kullanılır. “Ahir” kelimesi ise “son” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Rebiülahir, “sonbahar” anlamına gelmektedir. Baharın sona erdiğinin ve kışın habercisi olan Rebiülahir ayı, hasat toplama döneminin sonu veya dinlenme sezonu olarak da görülür. Bu bakımdan Müslümanlar, bu ay içerisinde geçmişin mukayesesini yapmalıdır.
Rebiülahir ayını diğer aylardan ayıran (Ramazan ayı gibi) muayyen bir özelliği yoktur. Müslüman, her ayın başlangıcını Allah’a şükretmek için fırsat olarak görülür. Bu bakımdan, her ayda olduğu gibi Rebiülahir ayında da yapılan dualar, ibadetler ve hayırlar büyük önem taşır.
Hicri Takvim ile bizlerin Türkiye’de kullandığı Miladi Takvim arasında farklar vardır. Öncelikli olarak isimler farklılık gösterir. Örneğin Rebiülahir ayı, 2024 yılında Ekim ayının 4’ünde başlar. Rebiülahir ayının bitişi ise 2 Kasım 2024 gününe denk gelmektedir. Bu farkın en büyük sebebi, Hicri takvimde Ay'ın Dünya çevresindeki dolanımını esas alınırken, Miladi takvimde Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanımının esas alınmasıdır.
Hicri takvim 12 kameri aydan oluşur ve 1 yıl, 354 ya da 355 gündür. Miladi takvimde ise 1 yıl 365 gün 6 saattir ve 12 aydan oluşur. Bundan dolayı iki takvim arasında 11 gün fark vardır.
Rebiülahir ayı içerisinde özel dini bir gün yahut ibadet bulunmamaktadır. Fakat ülkemizde kullandığımız Miladi Takvim’deki ay ve günlerin Hicri Takvim’de farklılıklar göstermesi, Rebiülahir ayının gelecek diğer yıllarda kandil günlerine de denk gelmesi muhtemeldir. Örneğin 2024 yılı Rebiülahir ayı Ekim ayının 4’ünde başlarken, 2025 yılı Rebiülahir ayı 24 Eylül’de başlar. Bu bakımdan, Rebiülahir ayına denk gelen dini günlerde Müslümanlar nafile namaz, dua ve oruç gibi ibadetler ile Allah’a yakınlaşmayı arayabilir.
Rebiülahir ayının içerisinde belirli bir dini gün yahut gerçekleştirilmesi gereken belirli bir ibadet olmaması, Müslümanları bu ay içerisinde nafile ibadetlerden alıkoymamalıdır. Nafile ibadetler yılın her ayı ve gününde gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan Rebiülahir ayı da Müslümanlar tarafından hakkıyla değerlendirilmelidir.
Hicri ve Miladi Takvimde de 12 ay vardır. Fakat bu aylar birebir aynı günlere denk gelmez. Örneğin Rebiülahir ayı Hicri Takvimde 4. aydır. Fakat 2024 yılında Rebiülahir ayı Miladi takvimdeki 4. Aya denk gelmez. Rebiülahir ayı, 2024 yılında Miladi Takvimin 10. ayının 4’ünde başlar. Aşağıda aylar, birbirinden bağımsız olarak sırası ile verilmiştir. Örneğin Muharrem ayı Hicri 1. ay = Ocak ayı Miladi 1. ay olduğu için aynı sırada yazılmıştır.
Müslüman’ın örnek alacağı hayat nimazı Allah Resulü Hz. Muhammed’in (s.a.v) yaşantısıdır. Bununla birlikte sahabe, tabiin ve içtihat alimlerinin yaşantı ve görüşleri örnek alınır. Bu bakımdan bir Müslüman Rebiülahir ayını, Resulullah’ın (s.a.v) her Pazartesi-Perşembe oruç tutmasını örnek alarak bu günlerde oruç tutabilir, Kur’an-ı Kerim okuyabilir, sadaka verebilir, infak edebilir. Bu aya özel herhangi bir özel ibadet (Ramazan orucu gibi) yoktur.