Dinimiz İslam, ibadetlerde uyulması gereken şartları ayet ve hadislerle Müslümanlara bildirmiştir. İslam alimleri, ayet ve hadisleri kaynak alarak icma usulü ile bu şartların yerine getirilmesi hususunda açıklamalar yapmış, fetvalar yayınlamıştır. Bu bakımdan, kurban kesmek de bir ibadet olduğuna göre bu ibadeti yerine getirirken de uyulması gereken şartlar ve tavsiyeler vardır.
Kurban keserken uyulması gereken en önemli şart, hayvan kesilmeden önce kesen kişinin besmele çekmesidir. Kişi unutarak değil de kasten besmele çekmez ise o hayvanın eti yenmez. Enes b. Mâlik (r.a.)’ten rivayet edilen hadise göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) kurban ibadetini şöyle yerine getirmiştir: “Resulullah (s.a.v.) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.” (Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)
Kurban keserken dua edilmesi de elzemdir. Dua, hayvan yere yatırıldıktan sonra yüzü ve ayaklarının kıbleye gelecek şekilde ayarlanmasının ardından yapılmalıdır. Kurban keserken okunacak dua En’am Suresi’nin 79. ve 162. ayetleridir.
En’am 79. Ayet:
إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا ۖ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ
İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn(muşrikîne).
Muhakkak ki ben, hanif olarak yüzümü, yeri ve semaları yaratan Allah’ın Zat’ına döndürdüm. Ve ben, müşriklerden değilim.
En’am 162. Ayet:
قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Kul inne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn(âlemîne).
“De ki: Muhakkak ki benim namazım, kurbanım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir.”
Besmele çekilip dualar okunduktan sonra kurban kesen kişi “Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd” şeklinde tekbir getirir. Ardından “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kurbanını kesmeye başlar. Kesim sırasında kullanılan bıçağın keskin olması gerekir. Çünkü hayvanın şah damarı yahut yemek ve soluk damarlarından en az birisinin tek hamlede kesilmesi gereklidir. Hayvanın kanının akması beklenir ve başının, can verdikten sonra gövdesinden ayrılması lazımdır. Bu kurallara uyarak kesilen kurban, İslami usullere uygun şekilde kesilmiş olur.