İstihare Nedir? İstihare Namazı Nasıl Kılınır? İstihare Duası Nasıl Yapılır?

İstihare kelimesi, “hayr” (hayır, iyilik) kelime kökünden türemiş olup sözlükte “bir iş veya davranışta, nafile bir namaz ve dua ile, Allah katında hayırlı olanı talep etme” anlamına gelmektedir. İstihare, yapılacak işin neticesini kestiremeyip, bu işin hayırlı olup olmayacağını kendisine sezdirmesi için Allah’tan yardım istemektir. İstihare, dinimizce uygun olmayan ve haram bir istek için yapılamaz.

Berat Kandilinde Kılınacak Namazın Faziletleri

İstihare yapmak, Peygamber Efendimizin bir sünneti olmakla birlikte, öncelikle kişi, kendisini istihare yapmaya götüren sebebi (iş, evlilik vs) ilgili ve ehil kişiler ile istişare etmelidir. İstişarenin önemi dinimizce mühimdir. Nitekim Şûrâ Suresi’nin 38. ayetinde müminlerden “işlerini istişare ederek yürütürler” şeklinde bahsedilmiştir:
“Onlar Rablerinin çağrısına uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar. Aralarındaki işlerini istişare ederek yürütürler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da Allah yolunda harcarlar.”

Peki, istihare namazı nedir? İstihare namazı ne zaman ve nasıl kılınır? İstihare duası nasıl yapılır? Gelin birlikte öğrenelim.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihare namazı, 2 rekatlık nafile bir namazdır. Kişi, bu namazda istediği zammı sureyi yahut ayeti okuyabilir. Bazı alimler birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlâs suresinin okunmasını tavsiye etmişlerdir. İstihare namazı, kerehat vakitleri haricinde istenilen her vakit kılınabilir. Kişinin olumlu veya olumsuz bir karara varamaması halinde Hanefî, Mâlikî ve Şâfiî âlimleri, Enes b. Mâlik’ten gelen bir rivayete dayanarak (Münâvî, I, 450) istihârenin yediye kadar tekrarlanabileceğini söylemişlerdir.

İstihare namazını diğer namazlardan ayıran herhangi bir farkı yoktur. 2 rekatlık sünnet/farz bir namaz nasıl kılınıyor ise istihare namazı da aynı şekilde kılınır. İstihare namazının farkı, kişinin bu namaz sonrasında yaptığı duadır. Bu dua, bir işin yapılması yahut yapılmaması arasında kalan kulun, Allah’tan yardım dilemesidir.

İstihare namazında genel olarak bilinen yanlış, namaz sonrası uyuma ve rüya görme gerekliliğidir. İstihare namazının böyle bir şartı yoktur. Kişi, namazdan sonra Allah’a dua eder ve yapmak istediği yahut istemediği bir işin hayırlısı ne ise Cenab-ı Allah’tan onu kalbine ve gönlüne sindirmesini ister. İstihâreden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı iyiye veya kötüye yormanın dayanağı yoktur.

İbnü’l-Hâc el-Abderî, hadislerde ifade edildiği şekliyle meşrû istihârenin bundan ibaret olduğunu, ayrıca bir işaret almak amacıyla kişinin veya bir başkasının onun adına rüya görmek üzere uyumasının, gün ve kişi adlarından uğur çıkarma gibi davranışlara başvurmasının bid‘at olduğunu belirtir (el-Medḫal, IV, 37-38).

Berat Kandilinde Kılınacak Namazın Faziletleri

İstihare Duası Nasıl Yapılır?

İstihare duası, istihare namazının hemen ardından yapılır. Câbir b. Abdullah’tan rivayet edilen hadiste, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) istihare duasının nasıl yapıldığını bizlere öğretir.

Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği istihare duası:

اللّهمّ إنّي أستخيرك بعلمك وأستقدرك بقدرتك وأسألك من فضلك العظيم فإنك تقدر ولا أقدر وتعلم ولا أعلم وأنت علّام الغيوب۰اللّهمّ إن كنت تعلم أنّ هذا الأمر خير لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاقدره لي ويسّره لي ثم بارك لي فيه۰اللّهمّ إن كنت تعلم أنه شرّ لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاصرفه عنّي واصرفني عنه واقدر لي الخير حيث كان ثمّ رضّني به

“Resûlullah, Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi işlerimizin tamamında bize istihâreyi öğretiyor ve şöyle diyordu: ‘Biriniz bir şey yapmaya niyet edince farz dışında iki rekat namaz kılsın ve arkasından şu duayı yapsın: Allahım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lutfundan talep ederim. Sen kādirsin, benimse gücüm yetmez, sen bilirsin, ben bilmem. Sen bütün gizlilikleri bilensin. Allahım! Şu benim işim; dinim, dünyam ve âhiretim için senin ilminde hayır diye yer almışsa onu bana nasip et, onu kolaylaştır ve uğurlu kıl. Eğer şu işim; dinim, dünya ve âhiretim için senin ilminde kötü diye yazılmışsa onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu nasip et ve gönlümü ona yönelt!’ Hz. Peygamber sözüne devamla, ‘İstihâreyi yapan kişi bu sırada işini de söylesin’ dedi.” (Müsned, III, 344; Buhârî, “Daʿavât”, 49, “Tevḥîd”, 10; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 188).

İstihare namazı, Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği bir sünnettir. Kaç rekat kılınacağı ve hangi duanın nasıl yapılacağını da ilgili Hadis-i Şerifte bizlere bildirmiştir. İstihare namazında, Efendimizin belirttiğinin haricinde herhangi bir detay bulunmamaktadır. Tarihte birçok padişah, komutan ve alim belirli konularda hayırlı sonuçlara ulaşmak için İstihare namazı ile Allah’tan yardım dilemiştir.